Arvoisa lukija,
Onko kotisi rakenteissa piileviä riskejä? Nykypäivän rakentamisessa käytetään laajalti rakenneratkaisuja, jotka tutkimusten mukaan voivat olla riskialttiita. Esimerkiksi seuraavia rakenteita käytetään paljon, mutta niissä on parantamisen varaa:
- tavanomainen puurankarunko, jossa käytetään tuulensuojalevynä kipsilevyä ja
- sisäpuolelta lämpöeristetty sokkelirakenne.
Kumpikin rakenne on todella suosittu ja kummassakin rakenteessa on parannettavaa. Ennustettu ilmastonmuutos heikentää vielä entisestään rakenteiden ennustettua toimivuutta. Näihin olisi viisasta on varautua, sillä rakenteiden korjaaminen on hankalaa ja kallista.
Tampereen yliopiston tutkimukset ovat varoitelleet tästä ulkoseinärakenteesta jo vuosia sitten, ja nyt myös Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry on todennut RIL 250-2020 kirjassaan, että ilmastonmuutoksen ja lämmöneristyksen lisäyksen seurauksena puurakenteiden ulko-osissa esiintyy enemmän homeen kasvulle otollisia olosuhteita. Tästä syystä pelkkää kartonkipintaista kipsilevyä ei kirjan mukaan tulisi käyttää lainkaan tuulensuojamateriaalina, koska se on herkästi homehtuvaa eikä ole lämpöä eristävää. Myös Aalto-yliopiston tutkimusten mukaan ”Puurunkoisissa ulkoseinissä yleisesti käytetyn kipsilevytuulensuojan pinnassa oleva kartonki kuuluu herkimmin homehtuviin (HHL1), joten se yhdessä heikosti tuulettuvan kuorimuurirakenteen kanssa on riskirakenne jo nykyilmastossa ja homehtumisriski kasvaa
tulevaisuuden ilmastoskenaarioilla.”
RIL kirjassa käsitellään myös tavanomaista sokkelirakennetta, jossa on betoni ulkopuolella ja lämmöneristelevy sisäpuolella. Tämä voi aiheuttaa puurakenteiden vaurioita. Ratkaisuksi tarjotaan esimerkiksi sokkelin lämmöneristeen sijoittamista keskelle tai ulkopuolelle.
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista rakenteellisista ratkaisuista, jotka vaativat parempaa huomioimista nykypäivän rakentamisessa. Maanvaraisissa laatoissa, tuulettuvissa alapohjissa ja rakennusten ullakkotiloissa on useita paikkoja, joissa kosteustekninen toimivuus tulisi varmistaa, jotta ne kestäisivät myös tulevien ilmastohaasteiden edessä.
Toivoisin todella, että rakennusala heräisi näihin varoituksiin, ja siirtyisi käyttämään varmatoimisempia rakenneratkaisuja. Ajattelen, että nyt on esteenä tietämättömyys – kun asukkaat tai asiakkaat eivät ole tällaisista tietoisia, eivät he osaa rakennusliikkeiltä parempia rakenteita vaatia tai pyytää. Ja kun ei pyydetä tai vaadita, niin jatketaan vanhoilla rakenteilla rakentamista.
Jos herää kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä. Olen käytettävissä keskustelemaan näistä asioista ja auttamaan sinua löytämään parhaiten sopivat rakenteelliset ratkaisut.
Ystävällisin terveisin
Heikki Aittakumpu